Често задавани въпроси (FAQ)

1. Как да заменя/върна продукт?

Важно е да знаете, че продукти не се заменят, а следва да бъде направена нова поръчка след като върнете старата си. Възстановяването на сумата става само с наложен платеж, не се изплащат пари по банков път.

 

Наложен платеж е сумата на продукта, който връщате.

 

Разходите за връщането са за сметка на клиента!

 

За връщане на артикул попълнете приложената бланка и я сложете в пратката при изпращането й. В нея са описани всички условия за връщане.

 

На рекламация подлежи всяка стока, която не отговаря на заявената от Клиента.

Клиентът може да откаже пратката още с получаването й от куриера. При явно несъответствие на получената стока със заявената незабавно се свържете с нас.

При установяване на такава грешка, клиентът връща продукта за сметка на Доставчика и той предприема следните действия по обслужване на рекламацията:

  1. Изпраща на Клиента нов продукт от същия вид за собствена сметка.
  2. В случай, че не може да бъде подсигурен същия продукт предлага варианти за избор на друг продукт на същата стойност.
  3. В случай, че не може да бъде подсигурен същия продукт доставчика възстановява стойността на Клиента

 

При връщане стоката трябва да бъде добре опакована и изпратена с наложен платеж до бул. „Черни връх“ №154, 1072 кв. Кръстова вада, София, офис на Еконт задължително придружена от попълнената бланка.

 

Сумата на върнатите от вас продукти ще бъде възстановена чрез паричен превод веднага след приемането и проверяването на пратката от нас в срок от 14 дни.

 

При връщане на артикул е необходимо да предоставите разписката за извършено плащане (касов бон). Разписката е необходима, тъй като е платежен документ с който се доказва продажбата и е задължителен, за да се осъществи връщането.

 

Забележка:

  • Връщането се осъществява само с куриерска фирма Еконт Експрес и до посоченият адрес: бул. „Черни връх“ №154, 1072 кв. Кръстова вада, София, офис на Еконт
  • Разходите по връщането се поемат от клиента!
  • Стока върната на различен от посочения адрес няма да бъде приета и ще бъде върната обратно на клиента за негова сметка.

 

Рекламации отнасящи се до повреди, възникнали по време на транспорта, ще бъдат разглеждани само въз основа на протокол за рекламации, изготвен в присъствието на куриера. В този случай Клиента може да откаже получаването на пратката или да я вземе на своя отговорност. В случай, че Клиент приеме такава пратка и не предяви своите претенции пред куриера с получаването ѝ отговорностите по рекламация се прехвърля към куриера, доставил пратката на Клиента. При такива обстоятелства важат условията за рекламация на пратки на съответната куриерска фирма.

2. Какви начини на доставка предлагате?

Работим с куриерска фирма Еконт Експрес.

Доставките се извършват:

  • до посочен от вас офис
  • до посочен от вас адрес
Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас